top of page

El paisatge prioratí, a punt per entrar a la UNESCO

Com bé diu la pròpia UNESCO, al món interconnectat en què vivim és ben fàcil constatar que la cultura té el poder de transformar les societats. I la comarca del Priorat amaga una cultura pròpia basada en la identitat que caracteritza el seu paisatge i els seus habitants. Un territori que sustenta un patrimoni únic a partir de tres pilars: el Priorat, el Montsant i Siurana. I una gent oberta, inclusiva i plural que, fusionada amb la riquesa que té, es converteix en una societat dinàmica, innovadora i rica. 

 

I aquesta societat, gràcies al territori que l’envolta, va portar el nom de la comarca a esferes de projecció internacional. El que en un principi era un somni dels prioratins i prioratines, es va convertir en una realitat quan, l’any 2017, el Consell del Patrimoni Històric espanyol va reconèixer la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Però, què es pot considerar com a Patrimoni Mundial, segons aquesta institució? I, per què el Priorat pot formar part de la llista?

logo unesco.png
Roser-Vernet-Prioritat.jpg

Roser Vernet i Joan Vaqué, de l'associació Prioritat, al mirador del Coll de Solans. / Foto: Marc Rovira, Diari ARA

Segons la UNESCO, hi ha alguns llocs de la Terra amb un “valor universal excepcional” que pertanyen al bé comú de la humanitat. La missió fonamental de la Convenció del Patrimoni Mundial és la d’identificar i protegir la riquesa cultural i natural del planeta i, actualment, està ratificada per 193 països de tot el món. Es tracta d’una convenció única que s’encarrega d’unir la conservació de la naturalesa amb el manteniment dels espais culturals i lluita per afrontar els reptes plantejats per una era contemporània molt canviant: canvi climàtic, urbanització descontrolada, massificació turística, desastres naturals i desenvolupament socioeconòmic sostenible. I tot, gràcies a l’ajuda proporcionada per les comunitats locals.


I al Priorat hi trobem Prioritat, una associació que agrupa tot el teixit socioeconòmic i cultural de la comarca basat amb els valors del paisatge cultural que aquesta engloba. L’objectiu principal de l’entitat, creada el 2007, és el d’impulsar la candidatura a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània. Una associació que treballa conjuntament amb el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona per justificar el valor universal excepcional del territori, i que està integrada a la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat. I, tal com marca la UNESCO, la categoria de paisatges culturals engloba espais del globus terraqui que il·lustren la interacció entre l’home i la natura al llarg de la història.

la història

La del Priorat és una candidatura amb una història que enguany compleix una dècada, ja que el 2010 s’hi va començar a treballar i el 2015 ja feia un any que estava inclosa a la llista indicativa de la Dirección General del Patrimonio. A més, la candidatura presentada es fonamenta, bàsicament, en els criteris V i VI que estableix la Convenció del Patrimoni Mundial. En primer lloc, ser “un exemple eminent d’assentament humà tradicional, d’utilització tradicional del territori, representatiu d’una cultura i de la interacció humana amb l’entorn, especialment quan ha esdevingut vulnerable per l’impacte d’una mutació irreversible”. I, en segon, per “estar directament o materialment vinculat a esdeveniments o a tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació universal excepcional”.

 

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, conjuntament amb Prioritat, té clar que el model territorial de la comarca té el paisatge com a eix vertebrador i vol que els valors patrimonials propis que tenen els prioratins es traslladin a nivell internacional, tal com implica inscriure’s a la Llista del Patrimoni Mundial. Ambdós entitats consideren que el paisatge cultural del Priorat és el reflex d’un model agrícola que combina la tradició agrària mediterrània amb projeccions de futur sostenibles a partir de la innovació.

​

Fa gairebé un any, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports va acordar retirar la candidatura de la llista de manera estratègica. Ho va fer d’acord amb el Consell Comarcal i Prioritat després de rebre l’informe que l’organització avaluadora de la UNESCO ho aconsellés. Des de Prioritat, però, no ho consideren una renúncia, sinó una retirada a temps per poder millorar la proposta i presentar-la de nou en un futur. “Si fos rebutjada per la UNESCO, no es podria tornar a presentar, és més productiu retirar-la”, afirmava Roser Vernet, coordinadora de Prioritat, en una entrevista el juny passat.

​

​

candidatura logo.png

©2020 per Irene Montagut

bottom of page