top of page
mapiba-priorat.jpg

Maria Piñol:

“Em preocupava una mica el fet de poder estancar-me a un poble tan petit, però l’emoció em va poder més”

Maria Piñol Barceló és una jove emprenedora de 25 anys que ha decidit tornar al poble que la va veure créixer per establir-s’hi. Tot i que a partir dels 13 anys va viure a Móra d’Ebre, després d’estar-se set anys estudiant fora, i moguda totalment pels sentiments d’arrelament al Priorat, ella i la seva parella van decidir instal·lar-se a Capçanes. Defensora del seu territori, sempre havia tingut la sensació de què si estudiava disseny gràfic no es quedaria a Barcelona, tenia clar que volia tornar. Gràcies al seu optimisme, ho veu com un avantatge, ja que no hi ha tanta competència i, per tant, més oportunitats.

Maria Piñol al seu estudi de disseny / Foto: Maria Piñol

Què és mapiba?

És l’estudi de disseny que gestiono des de fa un any i mig com a autònoma a Capçanes. Ho nomeno estudi de disseny perquè un estudi és un lloc on s’analitza, on s’estudia, i quan em venen clients sempre intento analitzar on estan i què necessiten. Sempre he tingut un vincle amb el territori, tant amb el Priorat com amb la Ribera d’Ebre. Vaig marxar per aprendre tot allò que necessitava i així poder tornar i ajudar a desenvolupar el territori. I la motivació principal de l’estudi és ajudar negocis ubicats en entorns rurals a tenir una millor comunicació visual.

logo-mapiba-3.png

2010

batx. artístic a Reus

2012

disseny gràfic a bcn

2017

2018

agència com. digital

naix l'estudi mapiba

2020

La situació de la comarca, pel que fa a despoblament i envelliment de la població és preocupant, hi ha alguna ajuda per als joves emprenedors com tu que decideixen instal·lar-s'hi ?

Sí, sincerament quan vaig decidir venir a viure i instal·lar-me aquí no sabia que hi havien aquestes ajudes. Vull dir, ja havia pres la decisió i hagués vingut igual encara que no existissin. Per una banda, si et fas autònom en una població més petita de 4.000 habitants o així, pots gaudir de la bonificació de dos anys de la quota inicial d’autònom i fins al quart any no comences a pagar la quota normal. I per altra banda, com a jove emprenedora estava inscrita al programa de garantia juvenil i em van donar una subvenció des de la Generalitat i el Fons Social Europeu. 

​

I el Consell Comarcal del Priorat fomenta l'establiment de joves emprenedors a la comarca?

Com a autònoms en sí, la veritat és que no n'estic molt al cas. El que sí que sé és que sí que ajuden molt a la inserció dels joves al món laboral, però no tant als autònoms, sinó més als que treballen per compte aliè.

​

Quina ha estat la resposta de les institucions públiques locals des que t'has establert aquí, tant del Priorat com de la Ribera? Has aconseguit algun projecte?

Crec que les institucions públiques no tenen del tot coneixement quan una persona autònoma s’instaura al territori, és complicat que ens trobin. És per això que, la meva tasca aquest any i mig inicial ha sigut treballar molt la comunicació i visibilitat de l’estudi per arribar a diferents negocis i entitats locals. Al Priorat, per exemple, he treballat amb l’Ajuntament de Capçanes i el de Porrera. Així com recentment pel Consell Comarcal, i ara estic en una nova campanya impulsada pel Leader del Camp. Al Priorat, per exemple, molts projectes de disseny i de comunicació visual es deriven fora, i jo penso que si tan patriotes som, defensant la comarca i el producte local, potser estaria bé que per als aspectes comunicatius això també s'apliqués. Hi hauria d’haver més interés en fer recerca dels creatius que som a la comarca per així donar l’oportunitat de treballar als joves que venen i s’instal·len al territori.

​

I a nivell de projectes locals?

A nivell de la Ribera ja fa uns anys que he treballat amb diferents negocis privats, com l'Autoescola Racing o la Carnisseria Nogales, i sí que l'any passat vaig fer el disseny sencer d'alguns programes de festes majors com a dissenyadora freelance. Al Priorat, en canvi, com que la comarca és més petita, el boca a boca m'ha ajudat molt. El fet de començar a treballar per alguns projectes particulars, de persones autònomes, ha fet que poc a poc en sorgissin més. Des de productors locals alimentaris, fins a empreses de maquinària agrícola, passant per productes de cosmètica ecològica, tot negocis de la comarca.

Capçanes és dels municipis de la comarca on encara hi ha una mitjana d’edat relativament baixa i la majoria dels habitants tenen edat de treballar. Quina ha estat la reacció d’aquests en veure que has decidit tornar al poble i crear-hi el teu niu?

La reacció va ser molt bonica, realment. La gent em recordava de petita i els va fer gràcia que volgués tornar. Tot el poble ho sabia i estaven il·lusionats de què hagués vingut una parella jove aquí. Veure que la gent et rep amb bona cara i afecte encara ajuda més a que t’hi instal·lis.

​

Amb els altres joves emprenedors del sector, intenteu fer-vos costat i ajudar-vos els uns als altres, o és més una competició?

La veritat és que sóc molt partidària de fer col·laboració. A més, ara que m’estic redissenyant la web, un dels nous apartats serà el de col·laboració. Al principi, tenia la idea de crear una agència amb dos o tres treballadors, idea que no descarto per a un futur; però penso que si cadascú s’especialitza individualment en una aplicació del disseny, després es pot col·laborar molt. Diuen que les idees creatives sorgeixen millor quan dues ments pensants s’ajunten, i hi crec molt.

​

I deixant de banda el món del disseny, sorgeixen col·laboracions amb altres joves emprenedors de la zona?

Sí, la veritat és que entre els joves de la zona que ens estem arrelant al territori intentem tenir-nos en compte a l’hora de desenvolupar projectes que potser no són tant del nostre camp. Però encara fa molt poc que estic aquí i és important donar-te a conèixer.

​

Algunes empreses no valoren la feina dels professionals externs i es resisteixen a invertir en depèn què per por a que no surti bé. Emprenedors joves com tu, no només heu de fer la vostra feina sinó que també teniu la funció de convèncer la gent i demostrar-los que la vostra feina és tan útil com qualsevol altra...

Estic aprofitant el confinament per a explicar a través de les xarxes socials i el meu nou web el valor que aporta el disseny. Sembla que les disciplines creatives les pot fer tothom, tots podem dibuixar i pintar, i aquesta idea general s’ha de desmuntar poc a poc i explicar què és realment la teva feina. S’ha d’ensenyar que hi ha molt més darrere del disseny i de la simple estètica, també comuniquem. Sempre explico que la comunicació és l’element principal de connexió entre les persones, llavors això és el disseny gràfic: el disseny de la comunicació visual.

alguns

projectes

recents

Què és el que et va costar més?

Fixar preus, no sabia en què basar-me. Venia de Barcelona, i tenia uns preus de referència que estan desorbitats i, poc a poc, te n’adones de que has d’anar valorant tot el que li aportes al client per poder fixar els teus propis preus. M’ha passat diversos cops que el client, un cop acabada la feina, m’ha vingut a dir que els hi està funcionant molt bé, llavors és quan jo penso que els he aportat molt al seu negoci. Però allò complicat és comunicar-ho a la gent que encara no ha treballat amb mi. També és complicat mesurar els resultats de la teva feina en aspectes econòmics, com es mesura què aporta una imatge gràfica a l’empresa? Això no es pot medir qualitativament… són qüestions molt subjectives i tenim molta feina a fer. Quan es fan diversos canvis en un negoci, no pots associar si la millora econòmica es deu a la imatge gràfica i comunicació visual, o bé a que s’ha millorat el local, el propi producte, o l’estatègia de vendes.

​

Com d’altres professions, el disseny gràfic algunes vegades es veu atacat per frases típiques com: “ei, em pots preparar un logo guai quan t’avorreixis…” En territoris més urbans, potser no passa tant; però en un entorn rural com aquest, com li expliques a la gent que et guanyes la vida amb això?

És el fet de conscienciar a la gent de la importància del disseny. Els clients que arriben a mi és perquè estan interessats en la meua feina, però a vegades no són conscients de tot el que puc aportar-los. Sigui quina sigui la dimensió del projecte, sempre treballo amb la mateixa professionalitat, i és el que els intento transmetre abans de començar. Gràcies als networkings que fa la Diputació de Tarragona et pots donar a conèixer i jo sempre he enfocat el discurs a la importància que té el disseny, és com un altaveu. A més, estic fent uns cursets que et donen les eines per poder-li explicar al client què és allò que li aportarà la teva feina perquè així la pugui valorar correctament. I ho exposo en un nou apartat de la web que es diu “Procés de disseny”.

mapiba-priorat1.jpg

Maria Piñol treballant al seu estudi de disseny amb una clienta / Foto: Maria Piñol

una mirada al futur

EL PROCÈS:

1.

analitzar el client

2.

què li puc aportar

3.

les solucions

4.

desenvolupament

5.

valoració

Decidir instal·lar-se per desenvolupar una activitat com el disseny gràfic, en una comarca tan envellida i on l’agricultura té un pes molt important, és tot un repte. Com intentes tirar endavant, tot i les dificultats?

Donat que el món del vi s’ha creat molt com a marca aquí al Priorat, em podria especialitzar en això, però la veritat és que no m’agradaria centrar-m’hi únicament. Voldria que altres tipus de negocis valorin la meva feina, no només el sector del vi. S’han de buscar persones conscienciades de què, tot i estar en un entorn tan rural, és important també cuidar el disseny i l’estètica de l’empresa i de la marca per tot allò que li pot aportar aquest àmbit. El que passa aquí és que moltes de les persones que venen a demanar el meu servei, no saben com respondre les preguntes relacionades amb la seva pròpia marca, com ara quins són els valors que volen transmetre o quina és l'essència i la filosofia del seu negoci. Només volen tenir una imatge “xula” i ja.

​

Mirant el demà, el Priorat és una comarca molt despoblada, on només un poble supera els 1.000 habitants. Seguint la dinàmica actual, quin futur li veus a la comarca?

Miro les coses més de manera optimista. Per exemple, el coronavirus ens ha ensenyat que, estiguem on estiguem, treballarem igual des de casa. I amb això penses: on tindré una vida més tranquil·la, on tindré més qualitat de vida... La vida ens ensenya que per molt que visquis a un poble molt petit pots fer igualment la teva feina. Aquestes coses no es veuen quan es parla de venir a viure a un poble. No tenia por de venir aquí a Capçanes, em preocupava una mica el fet de poder estancar-me a un poble tan petit, però l’emoció em va poder més. Què faré a Barcelona, que no pugui fer a Capçanes? Tenir un internet més ràpid? Això sí; però per la resta, cap problema. Tot depèn de com t’ho miris. No veig que pugui acabar empitjorant la situació, sempre hi ha persones que tornen, tot i ser poques. A més, un dels punts afegits que té el Priorat és la poca quantitat de persones que hi ha. A la gent d’aquí els hi agrada estar així, no voldrien duplicar la població. El que és important és parlar i conscienciar les persones que sí que es pot treballar perfectament al poble. S’ha de fer perdre la por i la visió de que viure en un poble significa tancar-se: pots tenir les mateixes oportunitats, o més.

​

És necessari que nous emprenedors com tu s’hi arrelin i expliquin als més joves que és possible quedar-s’hi a viure?

Moltes vegades el problema està en què no s’explica que al Priorat també es pot treballar i viure bé, i que anar a estudiar fora és només un tràmit per poder aportar coneixement aquí a la comarca. Seria interessant que les escoles i instituts fomentessin xerrades amb casos reals de gent jove que ha marxat per formar-se i ha tornat al Priorat a fer vida i establir el seu negoci, podria ser una bona manera de captar joves emprenedors.

​

I ja per acabar, alguna anècdota?

La meva mare i el meu pare també son autònoms des de fa més de 25 anys. Jo, al viure aquesta experiència a casa, veia la part negativa del que suposa ser autònom: dedicar moltes hores a la feina, procupacions perque tot funcioni bé, tirar endavant el negoci… I sempre deia que n’estava molt segura de que jo mai em faria autònoma, que no em motivava i que segur que treballaria per altres, per exemple, en una empresa de comunicació, o un estudi de disseny. Em fa molta gràcia pensar en això perquè ara estic disfrutant moltíssim de ser autonòma. No és feina fàcil perquè has de dominar molts aspectes, sobretot la gestió del temps, i en el meu cas estic tirant endavant un negoci tota sola, però com que m’ho agafo amb ganes i és el que m’agrada, per mi és tot un plaer. 

Maria Piñol treballant al seu estudi de disseny / Foto: Maria Piñol

©2020 per Irene Montagut

bottom of page