Una comarca i tres D.O.
El Priorat és una de les comarques vinícoles amb més prestigi de Catalunya, d’Espanya i del món. La combinació entre natura i agricultura, i tradició i modernitat, és clau per entendre el caràcter tan singular que amaguen els productes emparats sota tres denominacions d’origen. Els seus vins s’han degustat a les millors taules de tot el món, han sigut partícips d’una gala dels Premis Nobel i han despertat interès a bona part del planeta. Des de René Barbier, fins a Lluís Llach, passant per la sala Christie’s de Nova York, on es van arribar a pagar 68.000 pessetes per un Priorat el 1999.
No és difícil pensar que una zona rural com el Priorat té una activitat agrícola potent que la sustenta davant de l’èxode d’habitants cap a zones urbanes. És per això que les D.O. vitivinícoles que s’hi han establert són el motor principal de la comarca. I no precisament gràcies a tots els qui treballen al sector agrícola, al camp, que no arriben ni als 400 afiliats, un 10% del total de la població activa. L’economia generada per les denominacions d’origen va més enllà de l’activitat agrària com a tal, els 167 cellers que les conformen aporten un gruix de treballadors considerable i les activitats enoturístiques que se’n deriven són infinites. A més, també s’ha de tenir en compte que en l’època de la verema, molts temporers externs al Priorat s’hi acosten per treballar-hi durant la campanya.
“El nostre objectiu és mostrar un territori singular, amb vins únics i una gastronomia local amb la mirada posada en la qualitat”, així és com el portal d’enoturisme del Priorat captiva el lector que hi entra a fer un cop d’ull. I és que si una cosa comuna tenen les dues D.O. del món del vi, és el fet de lluitar per “transmetre l’essència d’una terra única” a través dels seus caldos. I això, sumat al tracte proper i a les activitats promogudes al llarg dels 23 pobles i 3 zones vitivinícoles que conformen les dues indicacions geogràfiques, fan del Priorat un paratge únic per gaudir en família o amics.
La Denominació d’Origen Montsant és la més jove de Catalunya, va néixer l’any 2001. I té una història centenària, on paisatge i vi sempre han anat de la mà. A més, les característiques específiques dels vins que produeixen i la importància del conreu de la vinya a la zona la fan única. Anteriorment, però, tots els pobles que actualment en formen part, estaven dins dels límits de la DO Tarragona i inclosos a la subzona Falset. La història d’aquesta indicació geogràfica es remunta a l’època romana, però no és fins al segle XII, quan els monjos cartoixans d’Scala Dei van aportar noves tècniques de conreu, que la vinya s’hi va arrelar per quedar-se.
La Denominació d’Origen Qualificada Priorat, per la seva part, és l’única de Catalunya amb el distintiu de Qualificada, gràcies a tot el treball que s’hi ha fet, generació rere generació, per preservar l’essència dels seus vins. Tal com s’expressa en la llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola, “s’entén per denominació d’origen qualificada aquella que, a més de complir els requisits exigibles a les denominacions d’origen, han de complir amb criteris objectius de més exigència de conreu, elaboració, criança, embotellat i comercialització, així com del règim de control i d’obligacions”. I la climatologia de la zona pertanyent a la DOQ Priorat és molt brusca, amb unes oscil·lacions tèrmiques molt extremes entre el dia i la nit que, combinades amb el sòl de pissarra llicorella, fan que el rendiment del raïm sigui molt baix i els vins tinguin una personalitat molt singular.


Però l’excel·lència i expansió d’aquestes DO del món del vi no poden treure-li importància a la D.O.P. Siurana, la segona d’olis d’oliva verge més antiga d’Espanya, creada fa 40 anys. Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, una Denominació d’Origen Protegida és “el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, la qualitat del qual o les seves característiques es deuen a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents a ell i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida”. Una DO que porta per nom Siurana, el riu que neix al Priorat, i que inclou oli produït en set comarques veïnes: el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i, com no, el Priorat.

Mapa de la zona i pobles que integren la D.O. Montsant / Font: domontsant.com
Mapa de la zona i pobles que integren la D.O.Q. Priorat / Font: agendapriorat.cat
Mapa de la zona i pobles que integren la D.O.P. Siurana / Font: mare-gaia.es
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() |

D.O. MONTSANT
El vi és sinònim de vida
i d'esforç, de tenacitat
i d'il·lusió.
D.O.Q. PRIORAT
Compartir el que més els agrada: la passió pel vi i pel territori que li dona vida.
D.O.P. SIURANA
El resultat: oli d'oliva
verge extra de
màxima qualitat.